Hivatalos gyógymód lett a zeneterápia

Hivatalos gyógymód lett a zeneterápia

 

Az osztrák minisztertanács egyhangúan megszavazta az egészségügyi miniszter, Andrea Kdolsky által előterjesztett zeneterápia-törvényt. Ausztriában ezentúl hivatalosan is gyógymódként ismerik el és használják a zenét.

A zeneterápia-törvény elfogadása újabb mérföldkő az osztrák pszichoszociális egészségügyi ellátás történetében. Az orvos és kezelt személyes kapcsolatán alapuló zeneterápia önálló gyógymódnak számít, hatása pedig egyértelműen pozitív a testi-szellemi egészség visszaállítása és fejlesztése szempontjából. A zeneterápia sokrétű alkalmazási területe egyebek között magában foglalja a pszichiátriát, neurológiát, pszichoszomatikát, geriátriát, gyermekgyógyászatot, belgyógyászatot, onkológiát valamint a rehabilitációt.

A terápiás forma kimutathatóan segít például pszichózisoknál, kómában, koponya- agy traumában; gyakorlása azonban megalapozott tudományos képzést követel. Az oktatás Bécsben a zene- és ábrázoló művészet egyetemén zajlik, ahol a zeneterapeuták négy éves képzés után diplomát kapnak. Más európai államokban korábban is létezett zeneterápiára vonatkozó foglalkoztatási törvény – az osztrák kormány éppen ezért, a kivándorlást megelőzendő léptette érvénybe most a Kdolsky-féle törvénytervezetet.

 

http://hvg.hu/egeszseg/20080630_zene_terapia_ausztria.aspx