Önismereti zeneterápiás csoport, képekre improvizálva

2016.02.16. - 12:00

Petra

2016. február 16-án, kedden 8 alkalmas önismereti célú zeneterápiás csoport indul a Tárt Kapu Galériában – pszichés betegséggel találkozó - segítő szakmákban dolgozóknak (egészségügy, oktatás, gyermekvédelem), illetve érintettek hozzátartozóinak, akik szakmai vagy személyes kontextusban találkoznak mentális zavarokkal élőkkel. A csoportba szeretettel várjuk a segítés iránt érdeklődő egyetemistákat, művészeket is.

MI A CSOPORT CÉLJA? A Tárt Kapu Galériában látható képek olyan alkotások, melyek pszichiátriai rehabilitáció keretében születtek. Az önismereti csoport alkalmain - biztonságos és támogató légkörben - a kiállított képek és tárgyak által bennünk keltett érzelmekkel foglalkozunk. A felszínre hozott érzelmek és problémák tudatosításával jobban értelmezhetővé válnak a szélsőséges lelkiállapotokkal kapcsolatos saját tapasztalataink, érzéseink, határaink. Önismeretünk bővítése által jobb segítőkké, hozzátartozókká válhatunk és csökkenthetjük a stressz és a kiégés kockázatát.

MI FOG TÖRTÉNNI A CSOPORTBAN? A csoportfoglalkozásokon különböző zeneterápiás technikák segítségével kapcsolódunk egy-egy kiállított alkotáshoz. Saját testhangjainkkal és egyszerű zörejhangszerekkel, dobokkal, csengettyűkkel stb. kihangosítjuk, megszólaltatjuk a színek, formák, tömegek, kontúrok, keretek és árnyalatok által bennünk keltett érzelmeket. A képek ihlette közös improvizáció közben megfigyeljük változó, alakuló hangjainkat, melyek hol összekapcsolnak, hol elválasztanak egymástól és a környezetünktől. Eközben bejárjuk a harmónia és diszharmónia, stabilitás, a rend és káosz érzeteit. Megfigyelhetjük, ahogy a hangjaink vagy éppen csendjeink segítségével alakítjuk a külső és belső képeket.

A csoportfoglalkozások 120 percesek, hetente azonos időpontban, kedden ebédidőben 12.00-14.00 között tartanak. Ez idő alatt a galéria zárva tart.

A csoportban való részvételhez semmiféle zenei vagy képzőművészeti jártasság nem szükséges. A képeket és a hangokat önismereti céllal, saját érzéseink kifejezésére, kreatív megfogalmazására használjuk.

A foglalkozásokat Kovács Petra komplex művészetterapeuta (MMSZKE, MOME), közösségi zeneterapeuta, Sáry módszer kiképző tartja.

Részvételi díj (8 alkalom): 24.000 Ft
Jelentkezés, információ: kreativ.zenei(kukac)gmail.com