Önismereti alkotócsoport - gyerekvállalás témában

2019.10.17. - 17:30

Merjek-e, tudok-e, szeretnék-e szülő lenni? Mit tegyek, ha szeretnék gyereket, mégsem érkezik? Ha nem találok hozzá megfelelő partnert, ha félek, hogy kifutok az időből, ha nem érzem magam anyagi biztonságban, ha egészségügyi gondjaim vannak? És ellenkezőleg, mi a helyzet, ha nem szeretnék gyereket, de a környezetem elvárja tőlem? És ha emiatt mások ítélkeznek felettem? Egyáltalán, honnan tudjam, később meg fogom-e bánni azt, ha nincs gyerekem? És azt, ha vállaltam a szülőséggel járó, élethosszig tartó feladatot? Mitől félek? És mire vágyom?

A gyerekvállalás dilemmái olyan kérdéseket érintenek, melyek egy részéről nyíltan beszélünk, másrészüket néha még saját magunknak sem merjük feltenni. A döntést, mi szerint valaki szeretne-e gyereket, vagy sem, ma már nagyon különböző életkorokban hozzuk meg. Az is előfordul, hogy a halogatott választ egy élethelyzet „kényszeríti ki” belőlünk. Nem könnyíti a folyamatot, bár lehetőségeket is tartogat magában, hogy az előző generációk életút receptjei már nem feltétlen érvényesek, és a gyerekvállalás sem evidens, nem automatikus. A párkapcsolatok keretei is változtak, változnak, és a párok tagjainak szerepvállalása, feladatai is alakulóban vannak. A kérdésbe közvetlenül vagy közvetve nagyon sok minden, például akár még a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak, vagy épp remények is beleszólhatnak.

Ha úgy érzed, hogy téged is érintenek ezek a kérdések, és személyes helyzeted megélésében, elfogadásában vagy megértésében segítene, ha együttérző, ítélkezés mentes közegben, alkotással és beszélgetésekkel körüljárhatnád a témát, gyere el erre a művészetterápiás csoportra!

Amiről nem szól a csoport:
A csoportnak nem célja, hogy bárkinek megmondja, hogyan kell(ene) élnie, vagy milyen döntéseket kell(ene) hoznia. Mint ahogy az sem, hogy a gyerekvállalás mellett vagy ellen ítéletet alkosson, vagy bárkit bármelyik választás helyességéről vagy helytelenségéről meggyőzzön.

Amiről szól a csoport:
A csoport alapvetése, hogy az emberi élet teljes és értékes lehet gyerekválással együtt és ugyanúgy anélkül is. A cél az, hogy a csoporttagok lehetőséget és teret kapjanak arra, hogy körüljárják a téma őket foglalkoztató aspektusait, hogy közelebb kerüljenek saját érzéseikhez, elképzeléseikhez, válaszaikhoz egy elfogadó, ítélkezés mentes és őszinte környezetben.

Ehhez persze ti, leendő csoporttagok kelletek. Gyertek, alakítsunk ki egy olyan környezettet, ahol a témához kapcsolódó dilemmák, gondolatok, érzések bátran, egymásra figyelve kimondhatók, körüljárhatók.

Segítséget jelent majd a művészetterápiás alkotás lehetősége is, melyhez semmilyen művészeti előképzettség nem szükséges!

A csoporttagok kéthetente, összesen tizszer találkoznak. Az első alkalom után lehet eldönteni, hogy csatlakozni szeretnél-e. A továbbiakban a csoport zárt lesz,vagyis végig ugyanazokkal a tagokkal találkozunk.

csoport létszáma: maximum 7 fő
időpontok: kéthetente, csütörtökönként, 17.30 h - 20.00 h
első találkozó: október 17. 18.00 h
találkozók száma: 10
helyszín: Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat
Budapest 1212, Görgely Artur tér 8.
a csoport díja: 4000 Ft egy alkalom, összesen 40.000 Ft
(Az esetlegesen kihagyott alkalom is fizetendő. Egyéni ütemezés, részletfizetés lehetséges.)

A csoport létszáma korlátozott, ezért ha szívesen jönnél, érdemes mihamarabb jelentkezni!

jelentkezés, információ: szocioterapia@gmail.com

Várlak szerettel!
Virág Krisztina
művészetterápiás csoportvezető, szocioterapeuta

 

https://www.facebook.com/events/949011442131231/